De Nederlandse koning op bezoek in Italië met handelsmissie.

Op 20 juni kwam Willem Alexander, koning der Nederlanden, toe in Italië.  Een reis van 4 dagen, t.e.m. 23 juni, om de handelsrelaties tussen noord en zuid Europa te versterken.

Voor Nederland is Italië belangrijker dan omgekeerd. Dit heeft MDM Studio Legal & Tax al in een vorig artikel tot aandacht gebracht.

In 2015 exporteerde Nederland namelijk goederen voor 15,5 miljard Euro naar Italië, terwijl omgekeerd 9 miljard Euro aan goederen naar Nederland geïmporteerd werden.
Dit bezoek heeft alle nodige elementen om een perfecte gelegenheid te zijn om de Italiaanse export naar de Nederlandse markt te bespreken en te optimaliseren.
Koning Willem-Alexander komt niet alleen naar Italië, maar brengt een honderdtal Nederlandse ondernemers met zich mee. Parallel aan het staatsbezoek wordt namelijk een handelsmissie geleid.
'Ik kan niet wachten om Rome weer te zien', aldus Willem-Alexander, 'maar deze keer ga ik ook naar Palermo om solidariteit te betonen aan Sicilië. Een eiland dat, in zijn eentje en met grote moed, het hoofd biedt aan een probleem dat alle Europese landen treft: de migrantencrisis.'
De Nederlandse Koning heeft een volgeboekte agenda: eerst Rome en Vaticaanstad, daarna Milaan en Palermo.
In de hoofdstad verwelkomt de President van de Italiaanse Republiek, Sergio Mattarella - vergezeld door de Eerste Minister, Paolo Gentiloni, presidenten van Kamer en Senaat, Laura Boldrini en Pietro Grasso, en de burgemeester van Rome Laura Raggi – de Koning en echtgenote Maxima met een staatsbanket. Daarna volgt een bezoek aan de Paus in Vaticaanstad.
In Palermo bezoekt de Koning persoonlijk de hulpverleners van de migrantenposten.
“De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar”, benadrukt koning Willem-Alexander. Zowel oorlog en miserie als de gevolgen van de klimaatsveranderingen, brengen heel wat ellende waarmee iedereen tezamen als Europese gemeenschap rekening moet houden.
Op 22 juni bezoekt de Koning Milaan. Bij dit deel van zijn reis ligt de nadruk op de handelsrelaties. Ook Johan de Flines, partner MDM Studio Legal & Tax, Nederlands staatsburger en al 25 jaar lang woonachtig in Italië, woont de receptie met de Nederlandse ondernemers mee, georganiseerd door de Nederlandse Ambassade en Consulaat ter ere van het Koningsbezoek. De missie bestaat uit ondernemers van de sectoren agrifood en tuinbouw, watermanagement en creatieve industrie, met aandacht voor hoogwaardige producten, waterzuivering, mode en textiel en cultureel erfgoed.
“Het is met genoegen dat ik hier in Italië de Nederlandse handelsmissie ontmoet,” verklaart de Flines, “Ik heb ertoe vertrouwen dat het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander hier in Italië nieuwe handelsmogelijkheden tussen deze twee complementaire landen bevordert. De Italiaanse handel onderscheidt zich in verschillende handelssectoren voor haar originaliteit, hoge productiekwaliteit en een onvergelijkbare creativiteit, zoals wereldwijd erkend is. Vaak moet ik vaststellen hoe deze pluspunten niet voldoende zijn om langetermijnrelaties op te bouwen met Noord-Europese handelspartners.” Johan ziet hier een mogelijke verbetering in. “ Door de communicatie vlotter te laten verlopen en met meer synergie te werken zowel op institutioneel niveau als in bepaalde handelssectoren zoals logistiek en transport, modedesign, agrofood en grote infrastructurele werken, kunnen er alleen maar positieve resultaten zijn voor de handel van beide landen.”